Gorące danie z kurczaka, schabu, karkówki

Podczas różnego rodzaju rodzinnych i domowych uroczystości z pewnością chętnie serwujemy bliskim oraz zaproszonym gościom smakowite, sycące i aromatycznie doprawione dania główne na ciepło. Najczęściej na naszych stołach goszczą oczywiście potrawy mięsne, przygotowywane zależnie od upodobań z drobiu, wołowiny lub wieprzowiny.

Aby uświetnić różnego rodzaju okazje należy przede wszystkim przygotować odpowiednie menu dla gości i domowników. Jako główne danie podać zatem możemy z powodzeniem proste i szybkie danie jednogarnkowe lub nieco bardziej wyszukaną potrawę, bazującą na naszym ulubionym rodzaju mięsa. Poniżej przedstawimy zatem kilka ciekawych, pomysłowych i sprawdzonych przepisów na tego rodzaju przysmaki.

KOTLETY DROBIOWE Z KURKAMI
składniki
: 2 podwójne filety z kurczaka, 40 dkg kurek, kilka plastrów żółtego sera, cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, łyżka bułki tartej, 2 łyżki posiekanego drobno koperku, sól, pieprz, olej
sposób przygotowania: mięso umyć, oczyścić i przygotować niewielkie kotleciki, następnie oprószyć solą i pieprzem, po czym opanierować w mące, jajku oraz bułce tartej. Kurki po umyciu i pokrojeniu w mniejsze kawałki podsmażyć wraz z posiekaną drobno cebulą na rozgrzanym oleju. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać, po czym dusić przez około 10 minut na małym ogniu. Usmażone na złoty kolor kotlety przykryć plastrem żółtego sera, posypać niewielką ilością koperku i podawać z sosem kurkowym.

SCHABOWY Z WINEM I JABŁKIEM
składniki
: 5-6 kotletów schabowych, 30 dkg słodkich jabłek, 4 łyżki białego wytrawnego wina, sól morska, pieprz, olej
sposób przygotowania: mięso oczyścić, rozbić tłuczkiem, posolić i podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojone w ćwiartki, obrane jabłka i podlać winem. Piec przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub ryżem i surówką.

AROMATYCZNA KARKÓWKA W ZIOŁACH
składniki
: kilogram cielęcej karkówki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, szklanka białego wina, łyżka szałwii, łyżeczka mielonej kolendry, po pół łyżeczki chilli oraz pieprzu ziołowego, 2 łyżki masła, sól
sposób przygotowania: mięso po umyciu i oczyszczeniu pokroić na kotleciki, następnie rozbić tłuczkiem i lekko posolić. Posypać niewielką ilością mąki i podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do większego naczynia. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, następnie dodać do mięsa. Całość podlać winem, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut. Smacznego!